maanantai 18. heinäkuuta 2022

Mustan Kuun majatalo ‒ Reetta Niemelä (Lasten Keskus)

Runoilija ja lastenkirjailija Reetta Niemelän teos Mustan Kuun majatalo on kiehtova uutuus fantasiakirjallisuuden kentällä. Kirjan värikäs ja kerrontaa rikastuttava kuvitus on Katri Kirkkopellon käsialaa.

Saimi Salaper muuttaa sattumalta eläinlääkäri-isänsä kanssa Sinimäen kaupungissa sijaitsevaan vanhaan taloon, jossa alkaa tapahtua kummia. Talo on salaväen majatalo, johon saapuu tuhotuilta luontoalueilta pakenevaa salaväkeä: hiisiä, maahisia ja muita luonnonhenkiä.

Saimi saa kuulla olevansa salamieli, jonka tehtävänä on palvella salaväkeä pitämällä heidät salassa ihmisiltä. Tuittupäinen Saimi ei hyväksy tehtäväänsä mukisematta, mutta ystävystyy kuitenkin salaväen nuorimpien jäsenten kanssa niin hyvin, että he perustavat salakerhon.

Isänsä tietämättä tytär viettää kesälomapäiviään yksisarvisen, kykloopin ja jetin seurassa – hiisiystävä Anskariinaa unohtamatta! Naapurissa sijaitsevassa vanhassa peilitehtaassa touhutaan jotain kummallista, josta salakerholaiset haluavat ottaa selvää. Salaperäiset kirjeet pitävät myös Saimin kiireisenä: kuka on Varis?

Tärkeitä teemoja keveästi

Luonnonsuojelu ja erilaisuuden hyväksyminen erottuvat teoksen kantavimpina teemoina rivien väleistä. On virkistävää lukea lapsille ja nuorille suunnattua kirjaa, jossa otetaan kantaa luonnonsuojeluun sitä kuitenkaan liikaa korostamatta.

Eriskummallisten hahmojen runsaus tekee kirjasta paikoin raskaan luettavan, painavan ulkomuodon lisäksi. Kansanperinteestä ammennettujen maahisten ja hiisien lisäksi esitellään joukko aivan uusia maagisia olentoja, joita majatalo on pullollaan. Kuvituksen ja kirjan lopussa olevan gallerian ansiosta lukijan ei tarvitse kuitenkaan arvailla, miltä näyttää räpeltäjä tai ilkinakkeli.

Hyvän ja pahan vastakkainasettelu on tarinankerronnan ikiaikainen elementti – ja se löytyy tästäkin kertomuksesta. Pahuus säilyy läpi teoksen mystisenä ja hahmottumattomana, mutta henkilöityy paikkakunnalla asustaviin vampiireihin.

Koska kyseessä on kirjasarjan ensimmäinen osa, lukija jää malttamattomana odottamaan tarkempia tietoja siitä, minkälainen synkkä uhka salaväkeä odottaa.

Lasten Keskuksen sivuilta voi ladata ja tulostaa kirjaan liittyviä tehtäviä.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti