torstai 8. huhtikuuta 2021

Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta – Haimelin & Rämö (Tuuma)

Kirjoittamisen ihanuuteen, tai kärsimykseen, hurahtaneita hemmotellaan Mirjami Haimelinin ja Satu Rämön uutukaisella Kynä – kaikki tärkeä kirjoittamisesta. Tietokirja koostuu 12 kirjoittamista käsittelevästä luvusta, joiden aiheita ovat esimerkiksi inspiraatio, aloittaminen ja uskottavuus.

Ääneen pääsevät teoksen kirjoittajien lisäksi useat tunnetut toimittajat ja kirjailijat, kuten Anna-Kaari Hakkarainen, Kjell Westö, Anna-Leena Härkönen, Riku Rantala ja Saara Turunen. Vierailijoiden ääni kuuluu miellyttävästi eri tavoin heidän laatimissaan teksteissä. Myös teoksen kirjoittajien äänet erottuvat selkeästi: Haimelin käyttää huikean monipuolista sanastoa, kun taas Rämö tarjoilee hyviä ja inspiroivia esimerkkejä.

Jämäkästi eteenpäin

Teos antaa runsaasti uusia näkökulmia ja tekniikoita kirjoittamiseen. Jokainen uusi luku alkaa kirjoittajan omalla kertomuksella jostain hänelle sattuneesta tapauksesta, josta päästään aasinsillan kautta itse aiheeseen. Erilaiset vinkkilistat lukujen lopussa niputtavat ydinsisällön tiiviiksi paketiksi. Tärppejä tarjotaan muun muassa sisäisen motivaation herättelyyn, tiedonhakuun sekä kielen tyylikeinoihin.

Kirja toimii hyvin etenkin aloittelevien kirjoittajien oppaana, vaikka kirjoittamiseen liittyvien vaiheiden paljous saattaa hirvittää vasta-alkajaa. Haimelin ja Rämö kuitenkin sparraavat omien epäilystensä kanssa painiskelevia tuuppien heitä ystävällisesti mutta jämäkästi eteenpäin.

Jokainen voi kehittyä

Kirjoittaminen on haastavaa – sen tietää jokainen kirjoittamista harrastava tai työkseen kirjoittava. Teoksessa otetaan huomioon tekstien laatimiseen liittyvät ongelmat ja karikot, mutta siinä kuitenkin ensisijaisesti herätetään toivoa onnistumiseen. Kirjoittamisen vaiheet esitellään mielenkiintoisesti ja realistisesti, ja niistä jokainen voi poimia omaan kirjoittamiseensa sopivat niksit.

Haimelin ja Rämö painottavat, että jokainen kirjoittaja voi kehittyä taustasta riippumatta. Tietojen ja taitojen kartuttua jokainen voi päästä pitkälle, kun uskaltaa. Jos asiansa oppii sanomaan hyvin, saa helpommin haluamansa. Totta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti