torstai 8. huhtikuuta 2021

Häiriömerkintä ‒ Annamari Marttinen (Tammi)

Annamari Marttisen teos Häiriömerkintä on ajankohtainen kuvaus nykyihmisen yllättävän helposta mahdollisuudesta ajautua maksuhäiriöiden aiheuttamaan ahdinkoon.

Tiivistunnelmaista kuvausta

Päähenkilö Karoliina huomaa luisuvansa yhä syvemmälle velkahelvetin pyörteisiin, kun vanha asunto ei menekään kaupaksi. Yleisistä varoitteluista huolimatta hän on nimittäin ostanut uuden asunnon ennen vanhan myymistä kiinteistönvälittäjäänsä luottaen.

Kun eronnut yhden lapsen äiti saa lisäksi potkut työstään, on hänen turvauduttava vihoviimeiseen oljenkorteen, pikavippiin. Ja toiseenkin. Tiivistunnelmaiseksi kehkeytyvä romaani kuvaa naisen alati juoksevaa tajunnanvirtaa, jossa epätoivo ja toivo vaihtelevat. 

Marttinen saa ylläpidettyä velallisen piinaavan ahdistuksen alusta loppuun saakka. Karoliinan päänsisäinen tunnemyllerrys vyöryy lukijan päälle pitkien ja polveilevien virkkeiden luoman nopeatempoisuuden myötä. Äänikirjana ahdistuksen saa maksimoitua säätämällä lukunopeuden mahdollisimman nopeaksi.

Häpeän luomat esteet

Marttinen kuvaa päähenkilön tuntemaa häpeää ja itseinhoa niin tarkkanäköisesti, että häneen on vaikea olla samaistumatta. Karoliina on todella ahdistunut ja niin on lukijakin. Miksi nainen pitkittää epätoivoista tilannettaan niin kauan. Eikö mitään ole tehtävissä, vaikka velkojat ovat ovella ja häiriömerkintä uhkaa?

Valtava häpeä estää Karoliinaa pyytämästä apua. Sinnikäs nainen ei avaa suutaan edes lähimmilleen vasta kun avaamattomat laskut pursuavat ulos lipaston laatikosta. Häpeäkynnyksen ylittävä puhelu mummolle ei tuota kuin satasen, joka ei paljon lämmitä. Puheluiden jonotusmaksut tuntuvat pöyristyttäviltä, kun asiakkaalla ei ole vara maksaa edes puhelinlaskuaan.

Teos kuvaa hyvin kouriintuntuvasti nyky-yhteiskunnan armottomuutta ja sosiaalista ulkopuolisuutta, jonka kurimukseen yhdestäkin virheestä saattaa joutua. Missä ovat auttajat, kun häpeä estää avunpyynnön?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti